سلامت عمومیکافه سلامت

خطر استفاده از نرم کننده‌های پارچه

1.1kبازدید

نرم کننده پارچه محصولی پر طرفدار است که برای حفظ نرمی لباس ها طراحی شده، در شرایطی که بوی خوب و دلپذیری نیز به آنها می بخشد. نرم کننده های پارچه محصولی در دسترس با قیمت مناسب است، از این روی، در بیشتر خانه ها می توان آن را یافت. اما بیشتر افراد توجهی به خطراتی که استفاده از این محصول می تواند به همراه داشته باشد، ندارند.

بیشتر مصرف کنندگان از این موضوع آگاه نیستند که بیشتر نرم کننده های پارچه حاوی مواد شیمیایی مضر هستند که می تواند سلامت آنها، به ویژه کودکان، را در معرض خطر قرار دهد. شرکت های تولید کننده به رغم آگهی های تبلیغاتی خود که نرم کننده های پارچه را محصولی مناسب برای تمام اعضای خانواده عنوان می کنند، درباره خطرات استفاده از آن مطلبی بیان نمی کنند.

بیشتر نرم کننده های پارچه حاوی عناصر مضری هستند که در نگاه نخست همانند دیگر مواد شیمیایی مورد استفاده در محصولات پاک کننده و شوینده خانگی مورد توجه قرار نمی گیرند. برخی از آنها در تماس مستقیم یا غیر مستقیم موجب مشکلات تنفسی و اختلالات پوستی می شوند.

بیش از نیمی از نرم کننده های پارچه حاوی دو ماده شیمیایی هستند که در زمینه بروز عوارض سلامتی شناخته شده هستند. در ادامه با برخی از شایع‌ترین مواد شیمیایی موجود در نرم کننده های پارچه بیشتر آشنا می شویم.

خطر استفاده از نرم کننده‌های پارچه

آلفا-ترپینئول

آلفا-ترپینئول مایعی بی رنگ و قابل اشتعال با رایحه یاس بنفش است که به عنوان یک افزودنی معطر برای نرم کننده های پارچه استفاده می شود.

سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا هشدار داده است که این ترکیب می تواند موجب ابتلا به اختلالاتی مانند موارد زیر شود؛

– بی تعادلی در سیستم عصبی مرکزی

– سردردهای مزمن

– افسردگی و اضطراب

– فقدان هماهنگی عضلانی

– تحریک غشاهای مخاطی

بنزیل استات

این افزودنی معطر یکی از رایج‌ترین مواد مورد استفاده در تولید محصولات مخصوص ماشین لباسشویی و نرم کننده های پارچه است. بنزیل استات نیز مایعی بی رنگ است که از رایحه گل برخوردار است.

به مرور زمان، حضور آن در محصولات پاک کننده با موارد زیر پیوند خورده است:

– افزایش خطر سرطان پانکراس

– تحریک و سوزش چشم

– دشواری در تنفس

– سردرد

بنزیل الکل

این ترکیب بی رنگ رایحه ای خوشایند دارد که از گیاهان و گل ها استخراج می شود. افزون بر نرم کننده های پارچه، بنزیل الکل در روغن های اساسی، مانند سنبل و یاسمن، نیز وجود دارد.

زمانی که موضوع تماس با بدن انسان مطرح می شود، این ماده می تواند با موارد زیر در ارتباط باشد:

– اختلالات سیستم عصبی مرکزی

– عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی

– مسمومیت و استفراغ

– سردرد

خطر استفاده از نرم کننده‌های پارچه

اتیل استات

این ماده با رایحه ای شیرین به عنوان یک حلال در بسیاری از محصولات خانگی استفاده می شود.

سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا آن را به عنوان یک ماده زائد خطرناک که باید از آن پرهیز کرد، طبقه بندی کرده است.

از خطرات سلامت مرتبط با اتیل استات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– آسیب کلیوی و کبدی

– عفونت های دستگاه تنفسی

– خستگی و کم خونی

کلروفرم

کلروفرم مایعی متراکم، بی رنگ، و با رایحه ای اندکی شیرین است که به برای بهبود رایحه و همچنین یک حلال به نرم کننده های پارچه افزوده می شود.

بر اساس گزارشی که توسط برنامه ملی سم‌شناسی آمریکا منتشر شد، این ماده در فهرست عوامل سرطان‌زا قرار دارد.

استفاده منظم از محصولات حاوی کلروفرم می تواند به بروز مشکلات سلامت مانند موارد زیر منجر شود:

– خواب آلودگی

– سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ

– سردرد

– آسیب کلیوی و کبدی

– اختلالات قلبی

– بیماری های پوستی

– عفونت های دستگاه تنفسی

ترپینئول

ترپینئولن مایعی بی رنگ است که رایحه ای مرکباتی به بسیاری از محصولات پاک کننده خانگی اضافه می کند. از این رو، این ماده در تولید نرم کننده های پارچه، کرم های اصلاح، صابون ها، و محصولات دیگر که در خانه ها یافت می شوند، استفاده می شود.

ترپینئول ممکن است عاملی سرطان‌زا باشد که امکان حضور سلول های بدخیم در کلیه ها و مثانه را افزایش می دهد. افزون بر این، ترپینئول با مشکلات زیر پیوند خورده است؛

– تحریک و سوزش چشم

– اختلالات پوستی

– گلودرد

– التهاب سینوس ها

سخن پایانی

محصولات شوینده و پاک کننده مورد استفاده شما حاوی مقادیر بسیار کم از این مواد هستند، اما باید به این نکته توجه داشت که از بیشتر آنها به صورت روزانه یا به طور منظم استفاده می کنید. در نتیجه، ترکیبات مضر به مرور زمان وارد بدن شده و در آن انباشته می شوند.

برای پرهیز از خطر نرم کننده های پارچه، ابتدا برچسب مواد تشکیل دهنده را بررسی کرده یا محصولات دوستدار محیط زیست را انتخاب کنید. همچنین، استفاده از گزینه های طبیعی مانند سرکه سیب و جوش شیرین نیز می توانند مد نظر قرار بگیرند.

منبع : عصرایران

نظر بدهید