موارد مصرف سبوس برنج و تاثیر آن بر سلامت
کافه سلامت

موارد مصرف سبوس برنج و تاثیر آن بر سلامت

270بازدید
سبوس برنج پوشش خارجی دانه های برنج است که طی سال های اخیر در نقاط مختلف جهان محبوب شده و از خواص بی‌نظیر آن در زمینه‌های گوناگون بهره می‌برند. در این قسمت با بیتوته همراه باشید تا با فواید و موارد استفاده سبوس برنج در زیبایی پوست و مو، تناسب اندام و بیماری هایی همچون دیابت و کبد چرب آشنا شوید.

خواص بی نظیر سبوس برنج

سالانه بیش از 600 میلیون تن برنج در سراسر جهان برداشت می شود که بیشتر مواد مغذی آن در سبوس و جوانه برنج نهفته است. سبوس برنج به پوسته خارجی، جنین، لایه آلرون و سلول‌های خارجی چسبیده به آندوسپرم نشاسته‌ای دانه برنج گفته می شود که حاوی مقادیر بالای مواد مغذی است.

 

در بسیاری از کشورهای دنیا به دلیل گسترده بودن خواص سبوس برنج، برنج سبوسدار را در وعده غذایی خود قرار میدهند ولی در کشور ما گرایش مردم بیشتر به سمت مصرف برنج سفید است. اما لازم است بدانیم که برنج قهوه‌ای یا همان برنج سبوس دار نیز درای ارزش غذایی و خواص درمانی فراوانی است، به طوریکه مصرف سبوس برنج به تنهایی و به عنوان چاشنی غذاها میتواند برای سلامت بدن و تامین املاح، مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن بسیار مفید باشد.

 

مواد موجود در سبوس برنج

املاح معدنی – آهن – منگنز – فلور – ید – پرو ویتامین A-E-PP-B6-B5-B2-B1

 

ارزش غذایی سبوس برنج

مواد مغذی موجود در 100 گرم سبوس برنج به صورت زیر است:

کالری: 246

چربی: 7 گرم

کربوهیدرات: 66 گرم

فیبر: 15 گرم

شکر: 1.5 گرم

پروتئین: 17 گرم

 

تاثیر سبوس برنج بر پوست و مو

– ویتامین B5 موجود در آن موجب تحریک پیاز مو شده و از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری کرده و هم چنین به مرور زمان موهای سفید را مشکی کرده و موجب رویش مجدد موها می شود.

– سبوس برنج مقادیر بالای آهن و مس دارد که به بهبود گردش خون در پوست سر کمک کرده و با تقوی فولیکول های مو باعث افزایش رشد مو می شود.

– ویتامین E آنتی اکسیدانی قوی است که ضمن حفظ رطوبت پوست از چروک شدن آن و پیری زودرس پیش گیری میکند.

– سبوس برنج سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است که باعث پاک سازی پوست شده و به روشن تر شدن پوست صورت و درمان لکه های پوستی کمک می کند.

– سبوس برنج حاوی مقادیر بالای مواد نشاسته ای است و در طب سنتی گفته می شود که مصرف آن می تواند باعث چاقی صورت شود.

 

سلامت استخوان‌ها با مصرف سبوس برنج

منگنز و فسفر دو ماده معدنی ضروری بدن هستند. برای داشتن استخوان‌های سالم به این دو ماده با ارزش نیاز داریم. فسفر به محکم شدن بافت استخوان کمک میکند و منگنز به تولید کلاژن که در انعطاف پذیری استخوان‌ها مؤثر است، کمک میکند. مصرف یک قاشق غذاخوری سبوس برنج یا روغن آن تمام نیاز روزانه‌ی بدن به این مواد معدنی را برطرف خواهد کرد.

موارد مصرف سبوس برنج و تاثیر آن بر سلامتموارد استفاده سبوس برنج

 

سبوس برنج و کاهش وزن

مقادیر بالای فیبر موجود در سبوس برنج باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند. تحقیقات نشان داده که مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در سبوس برنج با افزایش متابولیسم بدن باعث لاغری و کاهش وزن می شوند. مصرف سبوس برنج لاغری و داشتن اندامی دلخواه را طی مدت زمانی به شما هدیه می دهد.

 

عضله سازی

سبوس برنج سرشار از مواد مغذی از جمله فیبر، آنتی اکسیدان ها، ویتامین E، ویتامین های B، اسیدهای چرب ضروری، پروتئین، نشاسته و مواد معدنی مختلف می باشد که آن را به یکی از اصلی‌ترین مواد در برنامه غذایی ورزشکاران و بدنسازی تبدیل کرده است.

 

مقادیر بالای ویتامین B6 موجود در سبوس برنج به افزایش انرژی ورزشکاران و بدنسازان در تمرینات بدنسازی کمک می کند. همچنین مقادیر قابل توجه پروتئین موجود در سبوس برنج باعث تقویت عضلات و بهبود عضله سازی در بدنسازی می شود.

 

درمان کبد چرب با سبوس برنج

مواد مغذی موجود در سبوس برنج از جمله اینوزیتول، روغن برنج، اسید فولیک، گاما اوریزانول، استرول های گیاهی و غیره به درمان بیماری های مزمن همچون سرطان، کبد چرب و بیماری های قلبی کمک می کند.

 

پاکسازی خون

سبوس برنج منبع خوبی برای تأمین آهن و منیزیم بدن خواهد بود. منیزیم باعث تقویت ارتباط سلول ها، و آهن منجر به تولید گلبول‌های قرمز میشود که به انتقال اکسیژن کمک میکند. سبوس برنج سرشار از ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی فراوان است که مصرف آن روفیل های لیپید پلاسما را بهبود بخشیده و به کاهش کلسترول پلاسما و تری گلیسیرید و افزایش کلسترول خوب در بدن کمک می کند و باعث کاهش کلسترل بد خون می‌شود. بنابراین سلامت قلب را نیز بهبود می‌بخشد.

 

بهبود گوارش با مصرف سبوس برنج

گفته شده فیبر موجود در سبوس برنج 10 برابر بیشتر از اسفناج است و این ماده غذایی یکی از غنی ترین منابع فیبر می باشد که به تنظیم حرکات روده کمک کرده و برای درمان اختلالات روده همچون یبوست، نفخ و گاز روده مفید می باشد. همچنین سبوس برنج از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری کرده و خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می دهد.

 

تقویت حافظه

مقادیر بالای منگنز موجود در سبوس برنج به بهبود عملکرد مغز کمک می کند. همچنین ویتامین های B5 و B6 موجود در سبوس برنج باعث تقویت حافظه شده و خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش می دهند.

rice-bran-benefits-02ارزش غذایی سبوس برنج

 

مصارف سبوس برنج در آشپزی

– از روغن سبوس برنج در آشپزی و به عنوان روغن سرخ کردنی می توان استفاده کرد.

– سبوس برنج در قنادی ها و برای درست کردن شیرینی، نان، بیسکویت و کوکی ها به کار می رود.

– همچنین سبوس برنج را برای تهیه سوپ سبوس برنج و سبوس برنج دم کرده استفاده می کنند.

– با ترکیب یک قاشق سبوس برنج و 200 میلی لیتر شیر می توان نوشیدنی خوشمزه ای درست کرد.

– برای آماده کردن سبوس برنج کافیست تابه بدون روغن را روی حرارت گذاشته و سبوس را به مدت 2 تا 3 دقیقه درون آن تفت دهید تا زمانی که عطر آن در فضا پخش شود، مراقب باشید که سبوس ها نسوزند.

– سبوس برنج به دست آمده از این روش را می توانید تا 10 روز در یخچال نگهداری کنید.

 

در مصرف سبوس برنج زیاده روی نکنید

سبوس برنج همان طور که خواص متعدد و مفیدی دارد، اما چنانچه بیش از اندازه مصرف شود، می‌تواند مشکل‌ساز شود:

– اگر میزان مصرف سبوس از حد اعتدال خارج شود باعث افزایش بیش از حد حرکات روده، ناراحتی های معده و تولید گاز روده می شود.

– افراد مبتلا به مشکلات گوارشی همچون چسبندگی، زخم های روده، هضم کند و انسداد دستگاه گوارش نباید از سبوس برنج استفاده کنند.

– تاکنون مطالعات جامعی در زمینه مضرات سبوس برنج برای زنان باردار، مادران شیرده و کودکان منتشر نشده بنابراین توصیه می شود این افراد از مصرف زیاد سبوس برنج خودداری کنند.

– سبوس برنج در برخی افراد باعث ایجاد واکنش های آلرژیک می شود که با خارش و قرمزی پوست مشخص می شود.

– به دلیل مقدار زیاد فیبر موجود در سبوس برنج، این ماده غذایی می‌تواند در کاهش اثر دارو نقش زیادی داشته باشد بنابراین ممکن است اثر بخشی دارو را کاهش دهد. برای جلوگیری از این تداخل دارویی سبوس را با فاصله حداقل یک ساعت پس از خوردن دارو‌ها مصرف کنید.

 

نکات مهم در تهیه و نگهداری سبوس برنج

هنگام خرید سبوس برنج مطمئن شوید از آفت کش برای تولید برنج آن ها استفاده نشده باشد. سبوس برنج به راحتی اکسید می شود و به همین دلیل باید از تازه ترین سبوس برنج استفاده کنید، توصیه می شود قبل از مصرف سبوس و پودر آن به تاریخ انقضای آن توجه داشته باشید.

 

منبع: بخش سلامت بیتوته

نظر بدهید