در فصل زمستان خوردن غذاهای سنگین توصیه می شود
زمستان با طبیعت سرد و مرطوب از راه رسید. در هوای سرد محتاج پوشش بیشتر و پناه بردن به خانههای گرم هستیم. مزاج فصل زمستان، سرد و تر است. آفتاب به صورت مایل به زمین میتابد و بارش باران و برف موجب تری و رطوبت هوا می شود. این فصل برای صاحبان مزاج صفراوی مناسب تراست ولی برای صاحبان مزاج بلغمی و افراد مسن و پیر مناسب نیست . بهطور کلی درفصل زمستان، سموم و مواد زاید، بیش از دیگر فصول سال در بدن انباشته میشود .
در ادامه به بعضی مراقبت ها در این فصل اشاره می کنیم :
به سبب سردی هوا و بسته شدن منافذ پوستی ، حرارت میل به باطن( اعماق) پیدا میکند و حرارت غریزی بیشتر می شود و قوه بدن در فصل زمستان افزایش مییابد. در این فصل، هضم بهتر صورت می گیرد و گوشت و خون بدن زیاد میشود بهطوری که گاهی ممکن است این افزایش خون، به بدن آسیب برساند.
در صورت مصرف غذاهای سرد و مرطوب ، بخارات غلیظ ناشی از آن ها به سوی سر می رود و به رطوبت تبدیل و از مجرای بینی خارج می شود. طب سنتی برای این فصل نیز همانند فصل های دیگر سال، توصیه هایی دارد :
• زمستان طبیعت سرد و مرطوبی دارد بنابراین باید رژیم غذایی و روش زندگی خود را طوری برنامه ریزی کنیم که این سرما و رطوبت باعث بیماری نشود.
• در این فصل مصرف غذاهای گرم توصیه می شود و باید از خوردن غذاها و نوشیدنی های سرد و مرطوب مانند ماست و دوغ اجتناب کرد.
فصل زمستان برای صاحبان مزاج صفراوی مناسب تر است
• مصرف بعضی میوه های تابستانی مانند هندوانه یا کدو که مناسب فصل گرم است ، در زمستان مناسب نیست .
• در این فصل سال، خوردن غذاهای سنگین توصیه می شود غذاهایی مانند آبگوشت، آش و …؛ زیرا قدرت هاضمه بدن افزایش می یابد.
• در خصوص مصرف لبنیات در فصل زمستان نمی توان به صورت کلی حرفی زد، به عنوان مثال مصرف ماست و دوغ مناسب فصل زمستان نیست در حالی که مصرف بعضی لبنیات مثل کره و خامه مناسب است .
• میزان خواب در فصل زمستان با توجه به تغییر شبانه روز باید کمتر شود.در تابستان گرمای هوا هنگام تحرک زیاد، حرارت بدن را افزایش می دهد و باعث ناراحتی هایی می شود اما در فصل زمستان، فعالیت بیشتر و خواب کمتر، بدن را گرم تر می کند در حالی که خواب زیاد، سردی بدن را بیشتر و ما را بیمار می کند.
• مصرف آب بر اساس میزان تشنگی فرد توصیه می شود، در زمستان به طور طبیعی نیاز کمتری به آب داریم.
• همچنین از دمنوش های گرم مانند زیره، آویشن و استوقودوس می توان استفاده کرد. بهتر است تا جایی که امکان دارد، فصد و حجامت به ویژه در ماه اول زمستان انجام نشود مگر با تشخیص پزشک .
• بوییدن گل نرگس در این فصل توصیه شده است و انجام فعالیت های ورزشی بر خلاف فصل گرم سال که گفته می شود در زمانی که حرارت هوا کمتر است مانند صبح زود انجام شود، در این فصل بهتر است زمانی باشد که دمای هوا بیشتر است مانند کمی قبل یا بعد ازظهر.
• پوشیدن لباس گرم و پرهیز از سرمای هوا که باعث سرماخوردگی،عفونت گوش وسینوزیت می شود، از جمله مواردی است که علاوه بررعایت رژیم غذایی باید مورد توجه قرار گیرد.
منبع:zendegisalam.khorasannews.com