گوجه فرنگی حاوی مادهای به نام لیکوپین است که خواص زیادی برای بدن ما دارد. در حقیقت، همهی میوهها و سبزیجات قرمز رنگ اندکی لیکوپین در خود دارند، همان مادهای که این رنگ قرمز را به آنها میبخشد. اما گوجه فرنگی بیشتر از سبزیجات دیگر لیکوپین دارد، به طوری که یک گوجه فرنگی متوسط حاوی ۲ تا ۳ گرم لیکوپین است. جالب آنکه مقدار لیکوپین موجود در آب گوجه فرنگی بسیار بیشتر از گوجه فرنگی خام است.
در ادامه میخواهیم ببینیم گوجه فرنگی و خواص آن چه اثراتی بر بدن دارد.
۱- از پوست محافظت میکند
تحقیقات نشان داده مصرف گوجه فرنگی ممکن است به حفظ پوست در برابر پرتوهای مضر فرابنفش خورشید کمک کند و خطر آفتاب سوختگی را کاهش دهد. محققان معتقدند علت آن غلظت بالای کاروتنوئید در گوجه فرنگی، یکی از اجزای سازندهی لیکوپین است.
با این حال، دانشمندان میگویند مصرف گوجه فرنگی نمیتواند جایگزینی برای کرم ضد آفتاب باشد. علاوه بر این، برخی تحقیقات نشان داده گوجه فرنگی از خواص ضد پیری هم برخوردار است.
۲- برای قلب مفید است
لیکوپین نوعی آنتی اکسیدان است و میتواند جلوی اکسید شدن سلولهای بدن را بگیرد. برخی تحقیقات نشان داده کسانی که لیکوپین مصرف میکنند، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و سکته مغزی در آنها پایینتر است.
لیکوپین در کاهش سطح کلسترولهای مضر و همینطور کاهش فشار خون نقش دارد. در نتیجه، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی هم ممکن است کاهش یابد. به علاوه، گوجه فرنگی یکی از منایع غنی ویتامینها و مواد مغذی همچون ویتامینهای B و E و فلاونوئیدها است که ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشند.
۳- بینایی را بهبود میبخشد
گوجه فرنگی علاوه بر لیکوپین، حاوی مواد مغذی دیگری همچون لوتئین و بتا – کاروتن است که همگی برای چشمها مفیدند. تحقیقات نشان داده این مواد مغذی چشمها را از بیماریهایی همچون آب مروارید حفظ و به سلامت کلی بینایی هم کمک میکنند.
گوجه فرنگی حاوی موادی، به طور خاص زئاگزانتین و لوتئین است که از چشمها در برابر نور آبی منتشره از دستگاههای دیجیتال همچون گوشیهای هوشمند محافظت میکنند. این دو ماده ممکن است در کاهش سردردهای ناشی از خستگی چشم هم نقش داشته باشند.
۴- دستگاه ایمنی بدن را تقویت میکند
مصرف لیکوپین به عنوان یک آنتی اکسیدان میتواند باعث کاهش مولکولهایی شود که به آنها رادیکالهای آزاد میگویند و میتوانند به سلولهای بدن آسیب بزنند و دستگاه ایمنی آن را تضعیف کنند. به همین دلیل، مواد غذایی همچون گوجه فرنگی که حاوی این ماده هستند ممکن است خطر ابتلا به سرطانهای ریه، پروستات یا معده را کاهش دهند.
۵- استخوانها را قوی میکند
مصرف گوجه فرنگی میتواند سلامت استخوانها را هم بهبود بخشد. گوجه فرنگی منبع غنی موادی همچون ویتامین K و کلسیم است که استخوانها را قوی میکنند و نه تنها سلامت استخوانها را حفظ میکنند، بلکه به ترمیم بافت استخوان هم کمک میکنند. به علاوه، برخلاف این باور غلط که مصرف گوجه فرنگی ممکن است باعث تشدید آرتروز شود، هیچ مدرکی دال بر این موضوع وجود ندارد.
۶- خلق و خو را بهبود میبخشد
اغلب مواد غذایی سالم، از جمله گوجه فرنگی مملوء از مواد معدنی همچون مس، زینک (روی) و منگنز هستند. یکی از فواید این مواد اثر مثبتی است که بر عملکرد مغز و خلق و خو دارند؛ بنابراین اگر احساس غم یا خستگی کردید، میتوانید روی مواد معدنی برای بهبود خلق و خوی خود حساب کنید.
۷- برای موها مفید است
برخی تحقیقات نشان داده مصرف حدود ۴ تا ۵ عدد گوجه فرنگی در روز میتواند سلامت موها را افزایش دهد. گوجه فرنگی مملوء از ویتامین A است که میتواند موها را قوی و درخشان کند. متأسفانه گوجه فرنگی موهای کم پشت را پرپشت نمیکند، اما میتواند وضعیت فعلی موهایتان را بهبود بخشد.
۸- به کاهش وزن کمک میکند
مصرف گوجه فرنگی میتواند به کاهش وزن کمک کند. گوجه فرنگی میتواند یک میان وعدهی کم کربوهیدرات برای کسانی باشد که در رژیم هستند، چون حاوی مقدار زیادی فیبر و آب است و به همین دلیل میتواند باعث سیری شود. مصرف گوجه فرنگی میتواند تعادل قند خون را هم حفظ کند، امری که نقشی کلیدی در کاهش وزن دارد. گوجه فرنگی حاوی ماده کرومیوم هم هست که به تنظیم سطح قند خون کمک میکند.
۹- برای ریهها مفید است
خواص ضد اکسایشی لیکوپین میتواند به کنترل میزان رادیکالهای آزاد کمک کند، امری که بدن را از مشکلات تنفسی حفظ میکند. گوجه فرنگی حاوی بتا – کاروتن است که عملکرد ریهها را کاهش میدهد. این ماده همچنین میتواند از سرعت روند پیری بکاهد. حتی برخی تحقیقات نشان داده مصرف گوجه فرنگی ممکن است آسیب ریوی ناشی از مصرف سیگار را ترمیم کند.
۱۰- سلامت دهان و دندان را بهبود میبخشد
تحقیقات نشان داده لیکوپین با مقابله با رادیکالهای آزاد ممکن است به رفع بیماریهای لثه کمک کند. با این حال، باید مراقب باشید در خوردن گوجه فرنگی خام زیاده روی نکنید. چون اسیدیتهی زیاد آن میتواند به مینای دندان صدمه زند و اگر بلافاصله بعد از آن دندانهای خود را مسواک بزنید، وضع میتواند بدتر هم شود. بعد از خوردن گوجه فرنگی بهتر است دست کم نیم ساعت صبر کنید و سپس دندانهای خود را مسواک بزنید یا صرفاً دهان خود را آب بزنید.
منبع: روزیاتو